This is an awesome caption for Ezio. Note: This whole image is linked This is an awesome caption for Marcus with a link

„София Кар Моторспорт” в Европейските GT4 серии: какво се случи през сезон 2017

05 October 2017 11:06

„София Кар Моторспорт” завърши успешно своя трети сезон в Европейските GT4 серии с редица подиуми в клас АМ  и първи места в стартовата решетка с автомобила SIN R1 GT4.

Сезонът стартира на пистата Мизано, Италия в началото на месец април, където пилотите на Ю”София Кар Моторспорт” заеха 5-то място в първата надпревара и 4-то във втората в клас АМ (аматьори).

Следващото предизвикателство за „София Кар Моторспорт” и пилотите беше 5-7 май на пистата Брандс Хетч (Англия), където отборът  стартира надпреварата с наказания още преди генералната тренировка, поради грешки на отбора и пилотите. На първото състезание SIN R1 GT4 беше завъртян от Nissan 370z GT4 #24 в обиколката преди смяната на пилотите. След смяната на пилотите, сблъсък с Aston Martin Vantage GT4 # 62 доведе до завъртане и състезанието за SIN R1 GT4 приключи. Във второто състезание пилотът, излизайки с над 200 км/ч на първия завой влезе в зоната за сигурност и това доведе до сериозни поражения върху автомобила и невъзможност да завърши състезанието.

Писата Ред Бул Ринг беше домакин на третия кръг от сезона през месец юни, състезание, което донесе два подиума на отбора „София Кар Моторспорт” - втора позиция на първата надпревара и първо място във втория ден от състезанието.

Словакия ринг, през месец юли, беше дебютът на българския пилот Иван Влъчков в Европейските GT4 серии със Sin R1 GT4. Младият български талант се качи на подиума още в първата надпревар. Той показа своя потенциал още в квалификационните сесии и зае първа позиция в стартовата решетка във втората надпревара. Въпреки конкуренцията и факта, че първата му среща с автомобила бе едва няколко дни по-рано, Влъчков майсторски се пребори и спечели титлата в своя клас. Въпреки че завърши втори в своя клас, след наказание за отбора на Мазерати, българският пилот бе класиран на първа позиция. Иван Влъчков е дългогодишен картинг състезател и шампион в клас „Туринг” за 2017 в Националния шампионат по автомобилизъм на България – затворен маршрут.

Петият кръг на пистата Зандвоорт,  Холандия, донесе пореден успех за България и София Кар Моторспорт с пилотирани отново от Иван Влъчков SIN R1 GT4.

В първата надпревара от кръга младият българин зае трета позиция в крайното класиране в клас АМ. В началото на надпреварата Sin R1 GT4 започна много добре, но не успя да изпревари автомобила пред него – Alain GRAND / Didier MOUREU (Ginetta G55 GT4), поради изравнените възможности на двата автомобила. След решение на отбора за максимално скъсен престой в бокса, за да може да се вземе преднина пред своя противник, Sin R1 GT4 излезе от бокса преди своя конкурент Ginetta G55 GT4, но с 0.6 десети по-рано от разрешеното. Това доведе до наказание Stop&Go, при което автомобилът отново преминава през бокса, спира и отново тръгва. След това Влъчков загуби 30 секунди и завърши на 4та позиция и 3та в крайното класиране в клас АМ, поради наказание на бившия пилот на София Кар Моторспорт, Едуард Антон с KTM X-BOW GT4. Антон също бе наказан със Stop & Go, но тъй като не изпълни наложеното от Рейс Директора наказание, бе декласиран.

Във втората надпревара Влъчков успя да изпревари Alain GRAND / Didier MOUREU (Ginetta G55 GT4) и Giuseppe GHEZZI / Manuele MENGOZZI (Porsche 911(997) GT4), но не му достигнаха обиколки да се пребори с Romy DALL’ANTONIA (Maserati GranTurismo MC GT4). Поради подпалване на автомобил на трасето Nyls STIEVENART /Soheil AYARI (Ginetta G55 GT4), останалите автомобили престояха 20 минути в бокса и така беше скъсено общото време на състезанието. Иван Влъчков завърши на 0,2 десети зад Romy DALL’ANTONIA (Maserati GranTurismo MC GT4) с второ място в крайното класиране.

Трета позиция на почетната стълбичка в клас АМ ознаменува финала на сезон 2017 за „София Кар Моторспорт” в Европейските GT4 серии на пистата Нюрбургринг.

Иван Влъчков във SIN R1 GT4 се представи чудесно по време на цялото състезание и само секунди го деляха от още по-добро класиране и в двете състезание. В първото състезание той стартира от четвърта позиция в своя клас и се движи с много добро темпо през цялото време, като в края на надпреварата вече се бореше за подиум. След сблъсък и последвало завъртане на пистата на последния завой, с един от автомобилите на Мазерати #77 при последната обиколка, Влъчков не успя да запази третото място и финишира четвърти.

Втората надпревара също започна много силно, като българинът стартира от втора позиция в клас АМ и загуби първото място за неспазване на задължителното време в бокса с половин секунда (94,5 сек. вместо задължителните 95 сек.), поради което получи наказaние – спиране в бокса. Благодарение на мотивация на Иван Влъчков да се бори до край, той успя да се пребори за третата позиция на подиума.

„Една успешна година, благодаря на отбора, семействата и всички, които ни подкрепяха. „София Кар Моторспорт” и Син Карс зае своето заслужено място в съвременния автомобилен спорт на световно ниво.” сподели след края на надпреварата тийм мениджърът на отбора и създател на SIN R1 GT4 – Росен Даскалов.

 

« назад