This is an awesome caption for Ezio. Note: This whole image is linked This is an awesome caption for Marcus with a link

Проект за дългосрочно решаване на проблема с безопасността и културата на движението по пътищата

17 November 2017 14:03

 

Жертвите на пътя в Европа за година превишават тези от военни конфликти в различни точки на света, което само по себе си говори, че е дошло времето за неотложни мерки. През 2015 година 26 000 души са изгубили живота си по пътищата на Европейския съюз, като България е страната с най-много смъртни случаи от катастрофи на континента, на 1 милион души от населението. През миналата година загиналите в автопроизшествия са били средно 99 души на 1 милион българи. Инвестиция в подрастващите и тяхното обучение е гарантиран начин, по който, ако в момента се работи за подобряване на знанията, способностите и техническата подготовка на бъдещите водачи и пешеходци, статистиката ще е друга.

 

 1. Световната автомобилна федерация(FIA), с програмата си ‘’Сигурност на пътя’’ (Road & Safety):

- В основата на подхода на ФИА е подкрепата на програми за пътна безопасност, проекти и инициативи, проектирани за въздействие върху бъдещите и настоящи водачи. ФИА е водеща глобална филантропия по пътна безопасност, която позволява иновативни програми за предотвратяване на наранявания и пилотни проекти. Федерацията насърчава правителствата, институциите, частния сектор и международните донори да направят повече и да работят с партньори от цял свят - да направим пътищата безопасни за всички.

През 2017 г. председателят на ФИА Жан Тод пристигна на визита в България, на която вероятно всички запомнихме тежките думи: "Вие сте малка страна, 7 милиона човека, а повече от 600 умират на пътя всяка година, има хиляди, които са ранени" Той потвърди, че това, което може да допринесе за решаването на проблема, е работата с подрастващите и тяхното обучение. Той подкрепи идеята за създаване на система за обучаване на учениците по безопасност на движението.

 

-  Моторните спортове имат силата да вълнуват и забавляват милиони по целия свят. Също така, носят отговорност пред своите пилоти, зрители и широката общественост да демонстрират най-високите стандарти за безопасност и да предадат жизненоважното послание, че високата скорост принадлежи на състезателното трасе, а не на пътя. ФИА финансира проекти, които насърчават бързото разработване на нови и усъвършенствани технологии за безопасност и по-високи стандарти на образование, обучение и грижи след катастрофата. Фондацията на ФИА е водещ поддръжник на изследнванията за безопасността на моторните спортове, работата с младите пилоти и тяхното развитие. ФИА насърчава разработването на нови и усъвършенствани технологии за безопасност и по-високи стандарти на образование и обучение на младите.

 

 

 1. Как работи системата за контрол на движението по пътя в момента в Европа?

В съвременното, забързано общество, сме свидетели на непреодолимо желание на всички участници в движението да стигнат по-бързо от точка А до точка Б. От друга страна се явяват законовите мерки за регулиране и контрол на движението по пътищата, с малки разлики, които са идентични в цяла Европа.  Големи глоби, отнемане на свидетелства за управление на автомобил, дори в някои държави е практика отнемането на собствеността върху автомобила при драстично превишаване на скоростта. Ефективни ли са тези мерки? Отговорът е ‘’Не’’, защото не е възможно всички пътища да бъдат обхванати и контролирани от органите на реда или средствата за контрол. Дори и водачите да бъдат стриктни и да спазват всички правила и ограничения, ако те се озоват в извънредна ситуация, което често се случва по пътищата, в повечето случай те не са подготвени за адекватна реакция. Липсата на адекватно обучение за управление на автомобила, именно в тези ситуации, води до огромен брой произшествия и жертви на пътя.

 

 1. Предложение за дългосрочно решаване на проблема с жертвите на пътя чрез въвеждането на задължителен предмет в програмата на учениците от 1-ви до 12-ти клас - ‘’Безопасност на движението и управлението на автомобила’’
  1. Какво ще представлява този предмет?

Това е сигурният начин, по който можем да подготвим новото поколение за по-лесна интеграция в движението по пътищата.

 

 1. Да запазим децата.

                        Излизайки на улицата, всяко дете става участник в движението на пътя и изучаването на правилата на теория и практика е начинът да ги подготвим за адекватно поведение във външната среда.

 1. Съдържание на предмета ‘’Безопасност на движението по пътя и управлението на автомобил’’
 1. Къде ще се прилагат извънкласните занятия в описаните по-горе дисциплини?

                          5.1  Описание и съдържание на бъдещите центрове за безопасност на движението

5.2 Съдържание на центъра

 

 1. Взаимодействието между държавата и частната инициатива и гражданското общество – гарантираният начин за осъществяването на проекта – предмет ‘’Безопасност на движението и управление на автомобил’’

 

 1. Цели

 

 

 

 1. Затвърждаване на ролята на съществуващите центровете за обучение на водачи на МПС като крайна фаза от обучението и получаването на правоспособност за управление на МПС.

 

« назад